Pırlantanın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

12-01-2023 13:47
Pırlantanın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Pırlantanın Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Pırlanta satın alırken size en uygun pırlanta modeline karar vermek kadar, pırlantanın kalitesi konusunda emin olmak da önemlidir. Bu nedenle pırlanta seçerken dikkat edilmesi gereken beş özellik bulunmaktadır. Bu özellikler; pırlantanın kesimi, pırlantanın karat ağırlığı, pırlantanın berraklığı, pırlantanın rengi ve pırlantanın sertifikası şeklinde sıralanmaktadır.
Pırlantada 5C Özelliği

Kesim (Cut)

Pırlantanın ışıltısı, kesimin ustalığına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Kesimin hassasiyeti ve inceliği, pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma oranlarını belirler. Kesim ne kadar iyi yapılırsa, pırlantanın parlaklığı ve ışıltısı o kadar artar. 

Doğru oranlarda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve “taç” adı verilen üst kısmından yayılır. Eğer pırlantanın kesimi çok derin yapılırsa, ışıltının bir kısmı “külah” denilen alt kısımda kaybolur. Pırlantanın kesiminin yeterince derin yapılmaması ise pırlantanın ışıltısının külahtan kaçarak parlaklığının yok olmasına sebep olur. En iyi pırlanta, parlaklığını en iyi şekilde yansıtan doğru açılara sahip yüzeylerden oluşur.

 
Pırlantanın en çok tercih edilen on adet kesimi bulunmaktadır. Eğer tarzınıza göre bir pırlanta satın almak istiyorsanız, pırlantanın kesim şekli size yardımcı olacaktır. Modern, klasik veya vintage; her tarza göre bir pırlanta kesimi bulmak mümkündür.

 
Karat Ağırlığı (Carat Weight)

Pırlantanın ağırlık birimine karat adı verilir. 1 karat 0,20 gramdır. Karat miktarı arttıkça pırlantanın birim fiyatı yükselir.

 
 
Berraklık (Clarity)

Her pırlanta doğada tektir. Elmasın kristalleşme sürecinde içine karışan ufak partiküller leke olarak adlandırılır ve pırlantayı eşsiz kılan bu lekeler doğanın izleri olarak bilinir.
Pırlantanın berraklık derecesi, yeterli bir ışık altında on kez büyüten bir mercek ile uzmanlar tarafından tespit edilir.

 
Renk (Colour)

Pırlantalar ilk bakışta renksiz ya da beyaza yakın görünse de aslında birçok renkte olabilir. Genellikle pembe, kırmızı, sarı ve mavi gibi renkleri olan pırlantaların renk skalası “diamond” kelimesinin ilk harfi olan “D” harfinden başlayıp “Z” harfine kadar uzanır.
D harfi en beyaz pırlantayı simgeler. Beyazlığı ve renkleri Z’ye doğru değişir. Seçim yaparken farklı renk değerlerine sahip yüzükleri karşılaştırarak daha kolay karar verebilirsiniz.

 
Sertifika (Certificate)

Uzmanlar tarafından pırlantanın kalitesi konusunda belirlenen 4C kuralına +1 olarak eklenmesi gerektiği düşünülen sertifika, pırlantanın özelliklerini onaylayan bir kalite onay belgesidir. Dünyaca kabul gören ve kâr amacı gütmeyen HRD ve GIA bu konuda en güvenilir sertifika kuruluşlarıdır.
Eğer pırlantanın kalitesi uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalar ile doğrulanıyor ise güvenilirlik açısından içiniz rahat bir şekilde pırlantanızı satın alabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.